5 dingen die je moet weten voor je naar Amsterdam verhuist

Wie in Amsterdam wil wonen, moet wel heel hard zijn best doen om een plek te vinden. Al jaren lang is het strijden op de woningmarkt. Met een grote vraag en een gering aanbod lopen de huizen prijzen gigantisch op. Niet alleen koop, maar ook huur. 

Eenmaal een plaats gevonden, duur het soms even voor men gewend is aan het leven in Amsterdam. Dat geldt met name voor mensen uit het buitenland, vertelt deze verhuurmakelaar Amsterdam. Dit waren dingen die zij graag hadden geweten voor de verhuizing.

1. Er zijn het hele jaar door muggen

Veel nieuwelingen in Amsterdam zullen al snel over de muggen beginnen als je hen vraagt hoe het is om in Amsterdam te wonen. Ze staan er van te kijken dat je ook in de koude maanden van januari belaagd kan worden door muggen. Want muggen zijn er toch alleen in de zomer? Dat krijg je met het leven langs de grachten. Muggen nestelen zich daar graag, en daardoor heb je het hele jaar door met ze te maken. Maar met een ventilator en hor zit je al snel goed!

2. Niet heel Amsterdam rookt wiet

Veel mensen verwachten dat Amsterdam 24/7 stoned is. En dat iedereen die in Amsterdam woont af en toe een jointje rookt. Het verbaast veel nieuwelingen in Amsterdam dat niet iedere buurman of buurvrouw een vuurtje paraat heeft. En dat roken in het algemeen steeds minder populair lijkt te worden. 

3. Het weer

Het veradelijke weer is iets wat veel internationale immigranten niet hadden zien aan komen. Van november tot maart doe je er eigenlijk goed aan hoge laarzen, warme sjaal en paraplu naast de deur te zetten. Want als het giet, gaat het hard. Ook klaagt men vaak over de grijze, saaie lucht. Net geen zon, net geen regen. In Nederland weten we niet beter. Als er een beetje zon is, gaan we met zijn allen buiten zitten. 

4. Skip de tram, pak de fiets

In veel andere landen is de goedkoopste en snelste manier om je van A naar B te verplaatsen in de stad met het openbaar vervoer. En dan specifiek: met de tram. Maar in Amsterdam is een ritje met de tram niet goedkoop. In plaats daar verplaatsen we ons graag met de fiets. De initiele investering van een stadsfiets heb je al snel terug verdient. Koop er wel een goed slot bij, want anders ben je je fiets ook zo weer kwijt.

5. Gedraag je niet als toerist

De eerste maanden in Amsterdam gedraag je je misschien als een toerist. Je eet misschien twee a drie keer per week buiten de deur en bezoekt toeristische plaatsen zoals het Leidseplein en Red Light District. De gezelligheid in de stad is heel uitnodigend om constant gebruik van te maken, maar kent een hoge prijs. Daarom zul je jezelf moeten aanleren eens per week er op uit te gaan, en de rest van de week gewoon maaltijden thuis te koken. Vermijd de Kalverstraat om jezelf niet steeds in verleiding te brengen meer dingen te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *