Loading

wait a moment

Alle motorrijbewijzen op een rijtje

Er zijn ontzettend veel verschillende motoren. Zoveel zelfs, dat er drie verschillende rijbewijzen voor bestaan! Wanneer je namelijk je motorrijbewijs wil halen, zijn er drie opties: A1, A2 en A. Elk heeft weer zijn eigen eigenschappen. Maar, wat zijn de verschillen?

PS: Wil je een motorverzekering afsluiten of ben je op zoek naar een motor scooter verzekering? Neem dan eens een kijkje bij Direct Motor Verzekeren!

Eisen

Elk type motorrijbewijs heeft bepaalde eisen waaraan je motor, maar ook waar jij aan moet voldoen. De motoren worden voor een motorrijbewijs gecategoriseerd volgens de motorinhoud en het maximale vermogen.

Rijbewijs A1

Het A1 rijbewijs is bedoeld voor lichte motorfietsen. Een motorfiets in deze categorie heeft maximaal 125 cc motorinhoud en maximaal 11 kW aan vermogen. Je mag vanaf 17 jaar rijles nemen en een theorie-examen doen, maar voor het praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar zijn.

Rijbewijs A2

Dit rijbewijs is bedoeld voor middelzware motorfietsen. Dit soort motorfietsen heeft een maximaal vermogen van 35 kW. Voor dit rijbewijs wordt onderscheid gemaakt tussen twee groepen die dit rijbewijs willen halen. Doorstromers en A2-beginners.

Doorstromers zijn de mensen die al een A1-rijbewijs hebben gehaald. Als je binnen deze groep valt, mag je al vanaf 19 jaar rijles nemen en hoef je niet opnieuw een theorie-examen te doen. Voor het praktijkexamen moet je wel minimaal 20 jaar zijn.

A2-beginners zijn de mensen die nog geen A1-rijbewijs hebben. Hoor je bij deze groep? Dan mag je je theorie-examen vanaf 17 jaar doen en vanaf 20 jaar mag je lessen nemen en je praktijkexamen doen. Let op! Het theoriecertificaat is maar 1,5 jaar geldig.

Rijbewijs A

Nu kom je in het gebied van de zware motorfietsen terecht. Dit soort motoren hebben een motorvermogen van 35 kW of meer. Als je dit rijbewijs wil halen, mag je je theorie-examen vanaf 21 jaar doen. Ben je al in het bezit van een rijbewijs A1 of A2? Dan hoeft dat niet. Je praktijkexamen mag je ook vanaf je 21e doen.

Wanneer je nog helemaal geen motorrijbewijs hebt, moet je minimaal 24 zijn om een rijexamen te doen. Als je deze haalt, mag je op alle zware motoren rijden. Als je al wel je A2 rijbewijs hebt, maar minder dan 2 jaar ervaring, dan kan je rijbewijs A halen met de aantekening code 80. Dit houdt in dat je de eerste 2 jaar alleen op motoren met 3 wielen mag rijden. Daarna vervalt code 80 en mag je op zware motoren met 2 wielen rijden. Heb je al wel minstens 2 jaar je A2 rijbewijs, dan mag je vanaf je 22e rijexamen doen. Als je het examen haalt, mag je zonder beperkingen op zware motoren rijden.

Dat zijn behoorlijk wat regels! Het is makkelijk om ze door elkaar te halen, of ze te vergeten. Wees dus niet bang om aan je instructeur te vragen hoe het ook alweer zat met die rijbewijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *