Een auto financieren

Tegenwoordig willen steeds meer mensen een auto hebben om van plek A naar plek B te komen. Er worden dan ook steeds vaker nieuwe auto’s aangeschaft. Het kopen van een auto is echter erg duur. Naast de kosten die je kwijt bent aan de aankoop van de auto zelf heb je ook andere kosten, waaronder benzine, verzekeringen en wegenbelasting. Wil je een auto kopen, dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over de prijsklasse waarin je wilt gaan kijken. e één heeft veel geld voor het voertuig over, maar de ander maakt de soort auto helemaal niet uit en wil op de voordeligste manier van A naar B komen.

Wanneer je een auto gaat kopen, zijn er vier verschillende manieren waarop je de auto kan financieren, namelijk via spaargeld, een lease-auto van werk, een lening voor de auto of via private lease. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze vier mogelijkheden.

Auto kopen met spaargeld

Iedereen weet dat de goedkoopste manier om dingen te kopen is om dit te doen met gespaard geld.Wanneer je een auto koopt met gespaard geld ben je dus in alle gevallen het goedkoopst uit. Echter zijn auto’s erg duur, waardoor niet iedereen in staat is om van zijn gespaarde geld een auto te financieren. Hierdoor zijn de andere financieringsmogelijkheden ook interessant.

Een lease-auto van werk

Wanneer je een lease-auto van je werkgever ter beschikking krijgt en deze hiernaast ook privé gebruikt, wordt dit gezien als loon en is daarom belast. In Nederland gebeurt dit aan de hand van een percentage van de catalogusprijs van de auto. Hierbij gelden voor energiezuinige auto’s voordeligere bijtellingen dan voor benzine-slurpende auto’s. De bijtelling is te ontlopen door de auto alleen voor werk te gebruiken. Wanneer je dit doet, moet je echter wel een rittenregistratie bijhouden.

Geld lenen voor een auto kopen

Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt en wel zelf een auto wilt kopen, dan kan je geld lenen voor een auto. Wanneer je een auto hebt gevonden die je wilt hebben, is het mogelijk om het geld wat je tekort komt te lenen bij een kredietverstrekker. Let op: over dit geleende geld betaal je rente, waardoor je meer kwijt bent dan wanneer je geld spaart. Wanneer je de auto toch nodig hebt en een lening hiervoor wilt afsluiten, raden wij aan om te kiezen voor een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening betaal je minder rente dan bij een doorlopend krediet. Hiernaast weet je bij een persoonlijke lening exact hoeveel geld jij kwijt bent de komende tijd, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Wanneer je een lening wilt aanvragen, is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over de looptijd van de lening. Een korte looptijd zorgt ervoor dat je de lening snel afbetaalt en hierdoor minder rente betaalt, maar betekent ook dat je maandelijkse lasten hoog zijn. Controleer altijd goed of je financiële situatie een korte looptijd aan kan voordat je de lening afsluit. Een lening aanvragen voor een nieuwe auto kan je tegenwoordig bij de meeste kredietverstrekkers makkelijk en snel doen online.

Private lease

Private lease is volgens de Nederlandse wetgeving geen lening, maar lijkt meer op huren. Bij private lease ben je geen eigenaar van de auto, maar huur je het voertuig als het ware van de leasemaatschappij. In het maandbedrag wat je aan de leasemaatschappij betaalt zitten alle kosten, op de brandstof na, inbegrepen. De periode dat je deze auto least mag je vaak zelf kiezen. Wanneer contract afloopt, ben je nog geen eigenaar van de auto. Wel is het mogelijk om de auto na afloop eventueel over te kopen van de leasemaatschappij, waardoor de auto wel jouw bezit kan worden. Wanneer je voor private lease kiest is het belangrijk dat je goed let op de volgende aandachtspunten:

  • Wat is er precies inbegrepen en wat niet?
  • Wat gebeurt er als de auto tijdens de duur van het contract kapot gaat?
  • Wat gebeurt er als je tijdens de duur van het contract van de auto af wilt?
  • Zijn de kosten gedurende de gehele leaseperiode gelijkmatig of wordt er gebruik gemaakt van een slottermijn?

Wanneer je een auto koopt, heb je dus vier mogelijkheden om het voertuig te financieren. Kies je voor een lening of private lease? Dan moet je altijd goed kijken of de maandelijkse kosten wel binnen jouw budget vallen. Op deze manier voorkom je financiële problemen in de toekomst. Uit recent onderzoek blijkt overigens dat geld lenen voor de aankoop van een auto vaak goedkoper is dan private lease.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *