Uitlaat vervangen: zo doe je dat

Het uitlaatsysteem van jouw auto is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat jouw wagen zo efficiënt en fijn mogelijk rijdt. Daarnaast rijdt jouw auto met een goede uitlaat geruisloos over de weg. Wel zo fijn, want zonder een uitlaatsysteem klinkt elke auto als een racewagen! Soms moet je een uitlaat vervangen. Hoe doe je dat?

Handleiding uitlaat vervangen

Misschien wil je graag een uitlaat vervangen. Het werkt na jarenlang gebruik bijvoorbeeld niet meer naar behoren en/of is verroest. Met de juiste apparatuur en een flinke portie doorzettingsvermogen kun je een uitlaat prima zelf vervangen.  Gebruik een handleiding waarmee je deze klus stap voor stap uitvoert. Wij hebben in dit artikel de meest belangrijke stappen voor jou op een rijtje gezet.

Stap 1: Schaf een nieuwe uitlaat aan

We raden aan om een bolt-on uitlaat voor jouw auto te kopen. Kijk vooral rond voor de allerbeste koopjes. Veel auto-onderdelen zijn verkrijgbaar in de regionale winkel, een webshop of bij een auto dealer.

Wetgeving

Kies voor een uitlaat die aan alle wetgeving voldoet, want alleen dan mag je de weg op. Het is natuurlijk zonde om een uitlaat te vervangen waar je later niks aan blijkt te hebben!

Stap 2: Parkeer op een vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de auto is uitgeschakeld en op een vlakke ondergrond ligt.

Stap 3: Verhoog de auto

Verhoog auto veilig van de grond met een beveiligde kriksteunen. Zet 4 kriksteunen onder de auto.

Stap 4: Spuit de apparatuur

Spuit alle apparatuur (moeren en schroeven) in met PB Gun en laat het ongeveer 5 minuten intrekken.

Stap 5: Verwijder de uitlaatdemper

Begin achter de auto en verwijder eerst de geluiddemper met behulp van onder andere een tandwiel en schroeven. Er zijn als het goed is twee schroeven  om de geluiddemper te verwijderen. Als het goed is kun je de uitlaatdemper zo verwijderen.

Zorg ervoor dat je bij deze stap trouwens geen 12-puntige uitlaten gebruikt. Deze kunnen ervoor zorgen dat de moeren en schroeven zich vastzetten, waardoor ze zeer moeilijk te verwijderen zijn.

Stap 6: Verwijder de katalysator

Verwijder het vastgeschroefde, centrale deel van de uitlaat uit de katalysator. De zogeheten flens is bevestigd aan de katalysator en heeft meestal 2 of 3 schroeven die zijn aangesloten aan het einde. Dit is noodzakelijk om de katalysator te verwijderen.

Stap 7: Verwijder de rubberen muur bevestigingen

Haal de oude rubberen muurbevestigingen uit de auto en vervang ze door de gloednieuwe.

Stap 8: Plaats op de gloednieuwe rubberen muursteunen

Schuif de nieuwe middenpijp op de gloednieuwe rubberen muursteunen.

Stap 9: Schuif de gloednieuwe uitlaatdemper op de gloednieuwe rubberen muursteunen.

Actie 10: Plaats de uitlaat. Een uitlaat vervangen: het is je gewoon gelukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *