Waar moet je opletten bij het importeren van producten

Sta jij op het punt een bedrijf te beginnen waarbij de import van producten/goederen een grote rol gaat spelen? Dan is het belangrijk dat jij je goed voorbereid! Importeren brengt risico’s en kosten met zich mee. Wij geven je enkele tips.

Stel een importplan op

Importeren zonder plan is geen goed idee. Stel daarom een import plan op. Beschrijf daarin onder andere:

Importland selecteren

Welk product wil je importeren? Waarschijnlijk vallen daardoor al een aantal landen af. Het selecteren van een land is een lastige keuze. Importeren vanuit Amerika, Azië of toch vanuit Europa? Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen en dit houdt in dat er geen douaneformaliteiten nodig zijn. Een vrachtbrief is genoeg. Ga je importen vanuit landen buiten de EU? DAn zijn deze douaneformaliteiten wel nodig!

Welke douaneformaliteiten zijn er?

Om goederen in het vrije verkeer te brengen moeten er aan een aantal zaken voldaan worden. Je moet de producten aangeven en er moeten mogelijk invoerrechten betaald worden. Jij bent o.a. verantwoordelijk voor:

  • Kosten van importeren. Als je goederen gaat importeert van buiten de Europese Unie dan betaal jij de invoerrechten en btw. 
  • Factuur. Bij importeren van producten is het van groot belang dat de documentatie klopt. Hierbij moet je denken aan een gedetailleerd factuur.

Hopelijk hebben we je op weg kunnen helpen met de eerste stappen. Heb jij nog bruikbare tips? Laat het ons dan weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *