Waarom je overspuiten moet overlaten aan een specialist

auto spuiten

Een matte uitstraling. Duidelijke druppels. Rimpels. Verf dat maar niet wil drogen. Wanneer je zelf jouw auto wilt spuiten, neem je als hobbyist grote risico’s. Deze kunnen gevolgen hebben voor jouw rijplezier én de waarde van jouw voertuig. Wanneer je geen kaas van het vak hebt gegeten, is het daarom aan te raden om een specialist bij de hand te nemen. In deze blog vertellen de mannen van Gouweleeuw je waarom: welke risico’s ontloop je door het werk aan een ander over te dragen?

Gerelateerde links:

Reden 1: de blanke lak

Het overspuiten van een auto, vrachtwagen of een ander voertuig begint bij de blanke lak. In het geval dat hobbyisten aan de slag gaan, kan het hier al mis gaan. Zij weten namelijk niet hoe deze eruit moet zien. Een goede lak glanst namelijk. Het komt echter vaak genoeg voor dat de laag bij hobbyisten dof of gewoonweg mat uitslaat. Vaak zitten er kleine puntjes in. Dit uiterlijk ontstaat doordat er luchtbellen in de verf zijn ontstaan. Deze knappen kunnen tijdens het drogen knappen, waardoor er een ‘sinaasappelhuidje’ ontstaat.

Reden 2: de omgevingstemperatuur

Bij het overspuiten van een voertuig is de omgevingstemperatuur van cruciaal belang. Vaak beginnen hobbyisten dit project in een plaatselijke schuur. Of nog erger: buiten in de warme zon. Doordat de temperatuur van de laklagen niet gecontroleerd kan worden, loopt je – als hobbyist – het risico dat de toplaag sneller opdroogt dan de onderliggende lagen. Er ontstaan dan lelijke rimpels in de verf. Specialisten voorkomen dit soort situaties. Zij werken namelijk in ruimtes tot 27 graden.

Reden 3: de luchtvochtigheid

Een ander onderdeel, dat bij veel hobbyisten problemen oplevert, is het drogingsproces. We horen vaak dat de laklaag niet tot nauwelijks droogt. Dit komt doordat er veel teveel vocht in de lucht aanwezig is. Wij maken geen grapje wanneer we zeggen dat dit proces in sommige gevallen wel maanden kan duren. Hartstikke zonde, want in deze periode is jouw auto zeer kwetsbaar. Je mag het voertuig dus niet gebruiken. Specialisten kunnen er tijdens hun werk voor zorgen dat de luchtvochtigheid afneemt. Zo drogen de lagen veel sneller.

Reden 4: de gereedschappen

Ze zeggen wel eens: de gereedschappen maken de man. Dit geldt ook voor het spuiten van voertuigen. Hiervoor wil je alleen topkwaliteit gebruiken. Wanneer je dit niet doet, kunnen de resultaten vies tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan opzichtige druppels in de laklaag. Onze specialisten werken daarom alleen met producten van bewezen kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *