Weet jij waar een rijschool aan moet voldoen?

Wanneer je mag gaan autorijden, of in ieder geval lessen, dan wil je wel een goede instructeur hebben. Als je bijvoorbeeld bij een rijschool Enschede zit wil je natuurlijk wel bij een betrouwbare rijschool zitten en zeker weten dat de rijleraar voldoet om les te geven. Wij schrijven in deze blog waar een rijleraar aan moet voldoen zodat jij dat ook weet. 

Waar moet een rijleraar aan voldoen om les te mogen geven?

Wanneer mag je jezelf rijleraar noemen en welke eisen worden eigenlijk aan je gesteld? In z’n algemeenheid kun je stellen dat er weinig eisen gesteld worden aan de rijinstructeur, die aan de andere kant wel veel verantwoordelijkheden heeft.

In het bezit van een rijbewijs en een VMBO-opleiding

Natuurlijk worden er de nodige kwaliteitseisen aan een rijleraar gesteld, zoals die eisen toch al zijn aangescherpt in de rijschoolbranche. Uiteraard is een rijbewijs een must als je rijinstructeur wilt worden en wel in die categorie waarin je ook les gaat geven. Een VMBO opleiding is eveneens een must. Heb je die niet, dan moet je eerst een toelatingstoets maken. De opleiding die doorlopen moet worden om rijleraar te worden duurt zo’n half jaar. In theorie zou je dus al op je achttiende rijleraar kunnen zijn.  Eisen aan de rijervaring worden namelijk niet gesteld zoals er verder ook geen beletsel is om een eigen rijschool te starten. Rijscholen schoten als paddenstoelen uit de grond. 

Weinig eisen

Ook de overheid stelt weinig eisen aan een rijleraar; dat bleek wel enige jaren geleden toen het UWV werkloze mensen begeleidde en stimuleerde om rijleraar te worden. De rijscholen schoten vervolgens als paddenstoelen uit de grond, rijscholen waarvan de eigenaren de benodigde kennis en kunde ontberen om er een succes van te maken. Bovendien raakte de markt ernstig verstoord. Het aantal examens bleef gelijk, er waren meer rijscholen, rijlessen werden voor dumpprijzen aangeboden en de belastingen werden massaal ontdoken. Nieuwe tendens in de rijschoolbranche is verder het punten- en beginnersrijbewijs en de jonge leeftijd waarop iemand zijn rijbewijs kan halen.

Coach moet tenminste 27 jaar oud zijn

Haal je voor je achttiende je rijexamen, dan mag je tot je achttiende niet zelfstandig de weg op maar moet er een coach naast je zitten. Deze coach moet aan meer eisen voldoen dan de gemiddelde rijleraar. De coach moet namelijk vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en moet bovendien 27 jaar of ouder zijn. De coach komt bovendien pas in aanmerking voor een begeleiderspas als er in de vier jaren voor de aanvraag geen sprake is geweest van een strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertredingen. Bovendien mag geen sprake geweest zijn van een alcoholcursus of een gedragscursus. Overigens heeft het er alle schijn van dat er aanstonds een CAO komt voor de rijschoolbranche. Daar hebben een aantal politieke partijen op aangedrongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *